Εθν. Αντιστάσεως 214 και 2ας Μαΐου 12 Καισαριανή+30.210.7222235

Brezel

Η ιστορία του Brezel

Το σχήμα του Μπρέτζελ (Brezel ) όπως το γνωρίζουμε σήμερα ήταν ήδη γνωστό από  το 1111. Πολύ καιρό τώρα το  Μρέτζελ χρησιμοποιείται  ως επαγγελματικό εικονίδιο και βρίσκεται στο οικόσημο  του αρτοποιού . Λόγω της ασυνήθιστης μορφής του, έγινε ορόσημο για τους αρτοποιούς ήδη από τον 14ο αιώνα. Υπάρχουν, ωστόσο, διάφορες ιστορίες σχετικά με την προέλευση του Brezel.

Κάποτε ήταν σύνηθες για την προσευχή να σταυρώνει ο μοναχός τα χέρια του και να ακουμπά τα χέρια στους ώμους του. Μια εικασία είναι ο τι η αρτοποιοί της εποχής  εμπνεύστηκαν από αυτήν την συνήθεια και δημιούργησαν  το σχήμα του Μπρέτζελ.

Εξ ου και το όνομα: Η προέλευση είναι η λατινική λέξη “bracchium”, που σημαίνει μπράτσο. Μεταφράστηκε σε παλαιά γερμανική “precita” ή “brezin” – και έτσι δημιουργήθηκε  η σημερινής μας λέξη Brezel.

Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς ποια είναι η προέλευση αυτού του αρτοσκευάσματος . Η μόνη πληροφορία που έχουμε και είναι σίγουρη, είναι ότι το Brezel είναι  νηστίσιμο. Το Meyers Konversationslexikon 1905 υποψιάστηκε την προέλευση σε απαγόρευση των παγανιστικών ψημένων ειδών το 743. Το Brezel δημιουργήθηκε ως αντικατάσταση. Στην παλιά γερμανική το Brezel ονομαζόταν Brezitella. Το σχήμα και το όνομα του Brezel διαφέρουν από πόλη σε πόλη.

Categories: Uncategorized

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *