Εθν. Αντιστάσεως 214 και 2ας Μαΐου 12 Καισαριανή+30.210.7222235

some words about beer

Γιατί ο αφρός της μπίρας είναι λευκός?

Αν βάλετε το τσάι σε ένα λευκό φλιτζάνι, όσο γεμίσετε το φλιτζάνι τόσο πιο σκούρο γίνεται το τσάι. Εξαιτίας της μεγαλύτερης διαδρομής του φωτός το υγρό (  στην περίπτωση μας το τσάι ) σκούρυνε. Οι φυσαλίδες του αφρού είναι πολύ λεπτές στρώσεις υγρού στο οποίο είναι το διοξείδιο του άνθρακα εγκλωβισμένο. Το ότι ο αφρός της μπίρας φαίνεται λευκός  σχετίζεται με την ανάκλαση και διάθλαση του φωτός. Σερβίροντας την μπίρα, το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται. Ανεβαίνοντας παρασύρει και πρωτεϊνούχες ουσίες της μπύρας με τα οποία σχηματίζουν τις παράτυπες φυσαλίδες αφρού και εκείνες με την σειρά τους σχηματίζουν εκατομμύρια πρίσματα που διασπούν το φως. Ωστόσο, η πρωτεΐνη δεν μπορεί να δεσμεύει σχεδόν κανένα χρώμα, έτσι ώστε ο αφρός να παραμένει λευκός. Ένα τμήμα του φωτός ανακλάται στην επιφάνεια, άλλα τμήματα του φωτός ανακλούνται στο εσωτερικό των φυσαλίδων. Στο φως της ημέρας  που διασπάτε στης  φυσαλίδες  ο αφρός  μένη λευκός – και δεν έχει καμία  σημασία αν η μπίρα μας είναι ξανθιά μαύρη η κόκκινη. Ένα παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και στην ζάχαρη. Ως ένα σωρό στο κουτάλι είναι λευκή. Ένα μεμονωμένο κρύσταλλο της ζάχαρης, ωστόσο, είναι διαφανής, δεδομένου ότι το φως μπορεί να περάσει μέσα ανεμπόδιστα. Μόνο σε σχεδόν μαύρες μπύρες συμβαίνει μερικές φορές να περνά μέσα λίγο χρώμα και η κεφαλή του αφρού δίνει μια μικρή λάμψη.

Most Expensive Beer – Vieille Bon Secours Ale

The most expensive beer in the world is called ‘Vieille Bon Secours Ale’ and comes from the small town Peruwelz in Belgium.

Charles Caulier was a miner and founded the House Caulier in 1933. He first started with the distribution of beer. In 1942, Caulier was producing a beer of intense flavours from natural ingredients.

In 1994, the Caulier Brewery built its own brewery in the little town Peruwelz. In the beginning of May 1995 the first locally brewed beer has been presented to the public.

The Vieille Bon Secours Ale is rumored to be the most expensive beer in the world. This rumor seems to stem from a restaurant which found a 12 liter Vieille Bon Secours bottle in the cellar, stored for more than 10 years. That bottle is set to have a value of £700 (around €825, $dollar;1,075) which at the time probably was one of the worlds most expensive beers. Only a few bars and restaurants have the Vieille Bon Secours 12 liter in stock. One pint (0.5l) costs around $50.

The taste of the beer has been described as a complex taste with citric, toffee and caramel flavours with an undertone of liquorice and aniseed.

The Vieille Bon Secours can also be purchased in smaller bottles, and there the price seems to be more moderate, so whether the Vieille Bon Secours really is the worlds most expensive beer is uncertain.

The Vieille Bon Secours has a rival for the title as the world’s most expensive beer. In 2008 Carlsberg released the limited edition Jakobsen Vintage No. 1 which earned the title “The world’s most expensive beer” at the time.


9 FACTS ABOUT BEER

1. Γεννήθηκε στη Μεσοποταμί

Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν τη ζυθοποιία περίπου το 3500 έως το 3100 π.Χ., στη Μεσοποταμία. Πιστεύεται μάλιστα, ότι οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν πιο ασφαλή την κατανάλωση μπίρας παρά του νερού.

2. Είχε θρησκευτική υπόσταση για τους Σουμέριους
Οι Σουμέριοι λάτρευαν τη θεά Νινκάσι, που ήταν προστάτιδα της μπίρας, ενώ ο “Ύμνος στη Νινκάσι” ήταν ένα ποίημα με τη μορφή προσευχής, που περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής μπίρας.

3. Στην Κίνα υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια
Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ίχνη πρώιμης ζυθοποιίας στην Κίνα, που δείχνουν ότι οι Κινέζοι έφτιαχναν πριν από τουλάχιστον 5.000 χρόνια μπίρα από κριθάρι, κεχρί, βολβούς και δακρύων του Ιώβ (ένα πλατύφυλλο, πολυετές φυτό που φύεται στη νοτιοανατολική Ασία)

4. Ο ρόλος της μαγιάς στη μπίρα ανακαλύφθηκε μόλις τον 19ο αιώνα
Μία από τις βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή της μπίρα είναι η μαγιά, ωστόσο αυτή ήταν τελείως άγνωστη ως τον 19ο αιώνα. Ο ρόλος της στη ζύμωση ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 1800, από τον Louis Pasteur.

5. Οι μοναχοί τον Μεσαίωνα συνέβαλαν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό της ζυθοποιίας
Το Μεσαίωνα η μπίρα απέκτησε στενή σχέση με τη Βαυαρία και τα μοναστήρια της, μιας και βοηθούσε τους μοναχούς να αντέξουν περισσότερο τις μεγάλες νηστείες, γι αυτό και εκείνοι εξέλιξαν σημαντικά τη διαδικασία ζυθοποιίας. Μάλιστα, μερικές από τις πιο γνωστές μπίρες διεθνώς, που απολαμβάνουμε σήμερα, έχουν μοναστηριακή καταγωγή.

6. Το ψυχρό κλίματα της Γερμανίας ευνόησε τη δημιουργία της lager
Μέχρι το Μεσαίωνα οι μπίρες που φτιάχνονταν ανήκαν στην κατηγορία ale, καθώς αυτό το είδος μπίρας υφίσταται ζύμωση σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες 15-23οC. Ωστόσο, όταν οι Γερμανοί ξεκίνησαν να αποθηκεύουν τις μπίρες στις παγωμένες σπηλιές των Άλπεων, κατά λάθος δημιούργησαν ένα νέο είδος, όπου η μαγιά κατά τη ζύμωση υφίσταται καθίζηση στο βυθό του μούστου, αντί να ανέρχεται στη επιφάνεια του όπως στην περίπτωση των ale. Συνεπώς, οι μπίρες Lager υφίστανται ζύμωση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, συνήθως 6-12οC.

7. Υπάρχει νόμος περί καθαρότητας της μπίρας
Το 1516, ο Βαυαρός Δούκας Γουλιέλμος Δ’ εξέδωσε τον Γερμανικό νόμο περί καθαρότητος της μπίρας, που είναι ίσως ο αρχαιότερος διατροφικός κανονισμός που ισχύει και σήμερα. Σύμφωνα με αυτόν, στη γερμανική ζυθοποιία τα μόνο υλικά που μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπίρας είναι ο λυκίσκος, το κριθάρι και το νερό. Στον παραπάνω νόμο δεν αναφερόταν αρχικά η μαγιά, καθώς δεν ήταν ακόμη γνωστή τότε, αλλά αργότερα αναθεωρήθηκε για να τη συμπεριλάβει. Αν και ο νόμος δεν ισχύει στην αυστηρή μορφή του τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές ζυθοποιίες στη Γερμανία και εκτός, εξακολουθούν να τηρούν τα πρότυπά του.

8. Το ζυθοποιείο της Guinness στο Δουβλίνο έχει μισθωθεί για 9000 χρόνια!
Το 1759 ο Arthur Guinness υπέγραψε μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας 9000 χρόνων για το ζυθοποιείο στο St. James’ Gate στο Δουβλίνο, που από τότε θεωρείται πατρίδα της μπίρας Guinness. Βέβαια, το μισθωτήριο δεν είναι πια σε ισχύ, μιας και η εταιρεία έχει εξαγοράσει πλέον το ζυθοποιείο, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα εντυπωσιακό κομμάτι στην ιστορία της μπίρας.

9. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον έφτιαχνε τη δική του μπίρα
Στην ψηφιακή δημόσια βιβλιοπωλεία της Αμερικής φιλοξενείται σε ψηφιοποιημένη μορφή ένα σημειωματάριο του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ από το 1757, όπου περιλαμβάνεται και μία συνταγή για «μικρή μπίρα» ή αλλιώς μπίρα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και χαμηλής ποιότητας που έφτιαχναν συχνά οι στρατιώτες εκείνη την εποχή. Αργότερα, το κτήμα του στο Μάουντ Βέρνορ έγινε ένα παραγωγικό ζυθοποιείο.

ΠΗΓΗ: OLIVEMAGAZINE.GR


Categories: beer stories

Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *